alternativní psychoterapie,vědma koučink, tarot

Dietníček

05.04.2011 00:08

     Kdysi dávno jsem hledala vhodný způsob jak se zbavit nepotřebných kil navíc. Byla jsem tehdy majitelkou několika obchodů s potravinami a mezi tím i kantýnou. Pohybovala jsem se tedy celý den mezi koláči, zmrzlinkami pečivem /zvláště koblížky/, tlačenkami, čokoládičkami a /no snad už ani nebudu rozepisovat, nebo by tahle stránka neměla žádnou váhu a už by jste nedočetli, neb by jste zasněně gruntovali ledničku.

Já chci však pravý opak.

Mezi nejrůznějšími dietami mě zaujala rozdělená strava. Tehdy ji propagovala Lenka Kořínková a z ní jsem také vycházela. Pro mne byla praktická.Začala jsem kontrolovat co jím a s čím to kombinuji a odpadlo tedy "ládování se" čímkoliv, co bylo po ruce - a že toho bylo kolem mne mnoho.

Byla jsem nucena o svém jídelníčku přemýšlet a to bylo dobré.

Pro skeptiky podotýkám, že jsem zhubla tenkrát 36 kg za 10 měsíců, bylo mi fajn a na  postavě a náladě to bylo znát.

Ono to totiž není nic proti ničemu. Jíte opravdu to, co normálně /kromě šílně překombinbovaných chemických salátů typu Camping, nebo" Vlašák"/

Jíte více zeleniny a odbouráváte tatranky, a podobné......

 

Výhodou tedy je, že nejíte vše, co máte právě po ruce, jíte více zeleniny a prvotních základních potravin  a méně slátaných jídel jako jsou  majonézové saláty, bagety, hamburgry,  a pod.

Přemýšlíte nad tím, co vám dělá dobře a čím se vlastně stravujete a vnímáte také svoje tělo, o co si řekne.

Další výhodou, tedy velice důležitou, je, že pokud se rozhodnete pro zvířátkový či kytičkový den a pečlivě dodržíte dělení, můžete sníst jakékoliv množství potravy a dieta přesto funguje.

Nevýhodou je, že je potřeba nenechávat přípravu jídla nebo přemýšlení o jídle až na chvíli, kdy už hlady šilháte, neb nakombinovat pak to, co je správné nemusí být v tuchvíli možné..

Nevýhodou také je, že při návštěvách, vypadáte jako odpadlík, neboť  se nevrháte po všech chodech vám nabízených, ale doporučuji dopředu hlásit vaší stravovací "úchylku" a nenechat se zvyklat. Vždycky se to dá udělat. to mi věřte.

Další problém je v restauracích,  ale na rozdíl od dob, kdy bylo menu  hospodách tvořeno guláškem a svíčkovou bez možnosti změnit obsah, nyní už mnoho restaurací mění jídelníček a vychází tak  vstříct vegetaiánům a číšník se také už nezděsí, pokud budete vyžadovat jen "hranolky s dvojitou oblohou" a nebo brokolicí s kečupem.

Nevýhodou také je, pokud vaříte pro více osob, které s vámi tuto zálibu nesdílejí, že musíte vymýšlet taková jídla, která by se dala upravit na více způsobů a nasytila i ostatní, protože  jinak vám hrozí prostáte důlky u sporáku a prošoupané lino v kuchyni.

Pokud je více strávníků ochotno přijmout váš nový životní styl, je to jedině dobře.

Závidím!

V mé rodině byl už tak velký chaoz v požadavcích, neb můj podvyživený syn zásadně nejedl maso, cibuli a rýži, můj muž jedl zásladně maso, cibuli a nejedl nic jiného. a do toho jsem se montovala já, že jsem se přikláněla buď na jednu či na druhou stranu, abych vyvážila poměry ve špajzu, v rozpočtu a následně u stolu.

Bavilo a baví mě dodnes vytvářet recepty přímo při vaření a nejlépe když už sedí rodina u stolu a klepe příbory fanfáru na uvítanou bohaté teplé krmě.

Moje recepty jsou tedy nesložité a kombinovatelné a doufám že při doladění podle vaší chuti i poživatelné.

Ráda se o některé s vámi podělím a pokud máte zájem, podělte se , prosím, také o své recepty, ráda je zde opíšu a doporučím.

Nyní tuto dietu nedržím. Je to z časových důvodů,

Ale v předjarním a jarním období jsem cítila potřebu vynechat maso, uzeniny a podobné a tak jsem zase oprášila své recepty.

K těmto receptům ještě připojuji základní schéma dělení stravy.

Podotýkám, že vždy si vzpomenu na slova Lenky Kořínkové, že za porušení principu dělení stravy se považuje i snězení jedné kuličky hrášku, nebo jednoho lupínku bramborových čipsů v den, kdy máte určenou zvířátkovou stravu.

A nebo naopak snězení jednoho kolečka salámu v den, kdy máte zeleninové orgie.

To se pak celý proces zabrzdí, dieta se zpomalí a vy se chytáte za hlavu.

Moje recepty jsou také spíš jen inspirací než přesným návodem stylu  uznávaných kuchařských  mistrů spisovatelů.

Tak do toho!

Kontakt

Jana Tůmová

Jaja.Tumova@email.cz

IČO 464 78 337
Pod lipou 1495
508 01 Hořice


tel.: 776 65 13 11

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode